UA-111269276-1
Wersja twojej przeglądarki jest przestarzała. Zalecamy zaktualizowanie przeglądarki do najnowszej wersji.

Dla osób z otyłością olbrzymią operacja bariatryczna, mająca na celu ograniczenie pojemności żołądka, stwarza doskonałe możliwości redukcji masy ciała. Odpowiednia dieta odgrywa w tym procesie bardzo istotną rolę i bez stosowania się do zaleceń, bez prowadzenia zgodnego z zapotrzebowaniem pacjenta na energię i składniki odżywcze, rezultat może być nieosiągalny.
Dieta różni się w zależności od rodzaju operacji bariatrycznej, musi mieć właściwą konsystencję oraz być prawidłowo zbilansowana.

Rodzaj operacji jest istotny dla ustalenia prawidłowych zaleceń dietetycznych. Objętość żołądka po zabiegu różni się w zależności od jego rodzaju. Pacjenci po operacji restrykcyjnej typu rękawowa resekcja żołądka (SG, sleeve resection) – spożywają posiłki o objętości około 150ml, osoby po operacjach mieszanych (GB, gastric bypass) przyjmują posiłki o objętości od 50ml do 100ml (¼– ½ szklanki).

Białko jest najważniejszym składnikiem odżywczym CHLOrka. Produkty będące źródłem białka powinny znaleźć się w każdym posiłku – mięso, drób, ryby, jaja, mleko i przetwory mleczne. Unikać należy produktów i potraw tłustych. W dwóch posiłkach należy spożywać białko bogate w żelazo, trzech źródło wapnia.

Należy unikać spożycia cukrów i słodyczy, które mogą powodować dolegliwości typu kołatanie serca uczucia gorąca, nudności, wymioty, biegunka. Dotyczy to również słodkich owoców, napojów – np. soki, przetwory mleczne (serki, słodki jogurty).

Dieta po operacji bariatrycznej powinna być bogata w: żelazo, wapń, witaminy z grupy B

  • Źródła wapnia – mleko i przetwory (w przypadku nietolerancji mleka słodkiego – jogurt kefir maślanka)
  • Źródła żelaza – mięso czerwone i przetwory mięsne, ryby, razowe pieczywo, grube kasze (gryczana, jęczmienna i pęczak), natka pietruszki
  • Źródła witamin z grupy B – mięso i jego przetwory, produkty zbożowe (pieczywo, ryż, kasze, makarony)
  • Źródła witaminy B12 – mięso czerwone, wątróbka, ryby
  • Źródła kwasu foliowego – zielone warzywa liściaste (szpinak, jarmuż, brokuły, natka pietruszki), owoce, nasiona roślin strączkowych, produkty zbożowe z pełnego ziarna (pieczywo razowe, gruboziarniste kasze i makarony).

Ilość spożywanych płynów powinna sięgać 1500ml. Należy zachować 30 minutowy odstęp przed i po posiłku – żołądek pacjenta bariatrycznego nie pomieści pokarmów stałych i płynów. Płyny przyspieszają przesuwanie treści pokarmowej z żołądka do dwunastnicy i zmniejszają uczucie głodu.

Dieta po operacji bariatrycznejDieta po operacji bariatrycznej

Polityka dotycząca plików cookies

Ten serwis korzysta z plików cookies do przechowywania informacji na twoim komputerze.

Czy akceptujesz?