Chirurgia bariatryczna

Dla osób z otyłością olbrzymią operacja bariatryczna, mająca na celu ograniczenie pojemności żołądka, stwarza doskonałe możliwości redukcji masy ciała. Odpowiednia dieta odgrywa w tym procesie bardzo istotną rolę i bez stosowania się do zaleceń, bez prowadzenia zgodnego z zapotrzebowaniem pacjenta na energię i składniki odżywcze, rezultat może być nieosiągalny.

Chirurgiczne leczenie otyłości

Dieta różni się w zależności od rodzaju operacji bariatrycznej, musi mieć właściwą konsystencję oraz być prawidłowo zbilansowana.

Rodzaj operacji jest istotny dla ustalenia prawidłowych zaleceń dietetycznych. Objętość żołądka po zabiegu różni się w zależności od jego rodzaju. Pacjenci po operacji restrykcyjnej typu rękawowa resekcja żołądka (SG, sleeve resection) – spożywają posiłki o objętości około 150ml, osoby po operacjach mieszanych (GB, gastric bypass) przyjmują posiłki o objętości od 50ml do 100ml (¼– ½ szklanki).

Białko jest najważniejszym składnikiem odżywczym CHLOrka. Produkty będące źródłem białka powinny znaleźć się w każdym posiłku – mięso, drób, ryby, jaja, mleko i przetwory mleczne. Unikać należy produktów i potraw tłustych. W dwóch posiłkach należy spożywać białko bogate w żelazo, trzech źródło wapnia.

Należy unikać spożycia cukrów i słodyczy, które mogą powodować dolegliwości typu kołatanie serca uczucia gorąca, nudności, wymioty, biegunka. Dotyczy to również słodkich owoców, napojów – np. soki, przetwory mleczne (serki, słodki jogurty).

IMG_2921
IMG_2622

Dieta po operacji bariatrycznej powinna być bogata w: żelazo, wapń, witaminy z grupy B

IMG_2753

Ilość spożywanych płynów powinna sięgać 1500ml. Należy zachować 30 minutowy odstęp przed i po posiłku – żołądek pacjenta bariatrycznego nie pomieści pokarmów stałych i płynów. Płyny przyspieszają przesuwanie treści pokarmowej z żołądka do dwunastnicy i zmniejszają uczucie głodu.

Fazy postępowania żywieniowego po operacji bariatrycznej
(rękawowa resekcja żołądka, gastric bypass, mini gastric bypass)

Faza płynna/półpłynna

Faza miksowana/puree

Faza miękka, gnieciona

Faza stabilizacyjna

Klucz do sukcesu CHLOrka

IMG_2633

Kluczowe zasady żywieniowe w bariatrii

Nie zwlekaj, umów się na wizytę!