Dla osób z otyłością olbrzymią operacja bariatryczna, mająca na celu ograniczenie pojemności żołądka, stwarza doskonałe możliwości redukcji masy ciała. Odpowiednia dieta odgrywa w tym procesie bardzo istotną rolę i bez stosowania się do zaleceń, bez prowadzenia zgodnego z zapotrzebowaniem pacjenta na energię i składniki odżywcze, rezultat może być nieosiągalny.
Dieta różni się w zależności od rodzaju operacji bariatrycznej, musi mieć właściwą konsystencję oraz być prawidłowo zbilansowana.

Rodzaj operacji jest istotny dla ustalenia prawidłowych zaleceń dietetycznych. Objętość żołądka po zabiegu różni się w zależności od jego rodzaju. Pacjenci po operacji restrykcyjnej typu rękawowa resekcja żołądka (SG, sleeve resection) – spożywają posiłki o objętości około 150ml, osoby po operacjach mieszanych (GB, gastric bypass) przyjmują posiłki o objętości od 50ml do 100ml (¼– ½ szklanki).

Białko jest najważniejszym składnikiem odżywczym CHLOrka. Produkty będące źródłem białka powinny znaleźć się w każdym posiłku – mięso, drób, ryby, jaja, mleko i przetwory mleczne. Unikać należy produktów i potraw tłustych. W dwóch posiłkach należy spożywać białko bogate w żelazo, trzech źródło wapnia.

Należy unikać spożycia cukrów i słodyczy, które mogą powodować dolegliwości typu kołatanie serca uczucia gorąca, nudności, wymioty, biegunka. Dotyczy to również słodkich owoców, napojów – np. soki, przetwory mleczne (serki, słodki jogurty).

Dieta po operacji bariatrycznej powinna być bogata w: żelazo, wapń, witaminy z grupy B

  • Źródła wapnia – mleko i przetwory (w przypadku nietolerancji mleka słodkiego – jogurt kefir maślanka)
  • Źródła żelaza – mięso czerwone i przetwory mięsne, ryby, razowe pieczywo, grube kasze (gryczana, jęczmienna i pęczak), natka pietruszki
  • Źródła witamin z grupy B – mięso i jego przetwory, produkty zbożowe (pieczywo, ryż, kasze, makarony)
  • Źródła witaminy B12 – mięso czerwone, wątróbka, ryby
  • Źródła kwasu foliowego – zielone warzywa liściaste (szpinak, jarmuż, brokuły, natka pietruszki), owoce, nasiona roślin strączkowych, produkty zbożowe z pełnego ziarna (pieczywo razowe, gruboziarniste kasze i makarony).

Ilość spożywanych płynów powinna sięgać 1500ml. Należy zachować 30 minutowy odstęp przed i po posiłku – żołądek pacjenta bariatrycznego nie pomieści pokarmów stałych i płynów. Płyny przyspieszają przesuwanie treści pokarmowej z żołądka do dwunastnicy i zmniejszają uczucie głodu.

Dieta po operacji bariatrycznej

Schemat żywienia po operacji:
Dieta płynna

Dieta płynna

1-2 dni – płyny, woda mineralna 3-5 dni – kleik (z kaszy jęczmiennej, ryżu, płatków owsianych) mleko, jogurt, rozcieńczone soki owocowo-warzywne

Dieta półpłynna – ok. tygodnia – miksowana, wzbogacona o chude sery, budyń mleczny, jajo, gotowane mięso i warzywa

Ikona dieta rozdrobniona

Około 2 tygodni – dieta rozdrobniona, papkowata

Od 2 do 6 tygodni – dieta łatwostrawna, nie miksować potraw lecz rozgniatać widelcem, potrawy gotowane, pieczone w folii,  pergaminie, ryby

Ostatni etap – dieta niskoenergetyczna – produkty i potrawy zawierające mało tłuszczu i cukrów prostych

Zalecenia

Klucz do sukcesu CHLOrka

  • Wytrwale dążyć do celu.
  • Jeść ilości zalecone przez dietetyka, lekarza lub pielęgniarkę.
  • Wprowadzić aktywność fizyczną dostosowaną do możliwości organizmu.
  • Zawsze najpierw spożywać pokarmy białkowe, aby zapewnić odpowiednie spożycie białka i zwiększyć uczucie sytości.
  • Nie objadać się.
  • Unikać wysokokalorycznych przekąsek lub napojów między posiłkami.
  • Pić dużo płynów, najlepiej nie kalorycznych.
  • Postępować zgodnie z zaleceniami.
  • Uczestniczyć w spotkaniach CHLOrków odWagi tak często, jak to możliwe.
Zobacz

Kluczowe zasady żywieniowe w bariatrii

  • Brak napojów gazowanych.
  • Częste popijanie płynów, aby zapobiec odwodnieniu (co najmniej 1500 ml dziennie).
  • Picie płynów między posiłkami. 15 minut przed posiłkiem i co najmniej pół godziny lub dłużej po posiłku – czas może się różnić w zależności od osoby.
  • Ograniczenie kofeiny do jednej, dwóch filiżanek dziennie. Nie więcej niż 450 ml. Żadnych napojów energetyzujących.
  • Bez alkoholu, dopóki nie zezwoli chirurg, zwykle po roku od zabiegu.
  • Jeść trzy posiłki dziennie, plus wysokobiałkowe przekąski.
  • Objętość posiłku zwiększać stopniowo od 30-60 ml płynów do 1 filiżanki jedzenia w czasie 6 – 9 tygodni.
  • Jeść powoli, małymi kawałkami i żuć dokładnie.
  • Dodawać nowe potrawy pojedynczo, aby ocenić tolerancję.
  • Zawsze najpierw spożywać pokarmy bogate w białko.
  • Wszystkie produkty spożywcze powinny być niskotłuszczowe i zawierające małą ilość cukrów prostych.
  • Unikać cukru, miodu, melasy, syropu kukurydzianego i innych produktów o wysokiej zawartości cukru „dumping syndrome”.
  • Nie kłaść się przez godzinę po posiłku.
  • Nie żuć gumy przez sześć miesięcy po operacji i nigdy nie połykać jej.
  • Jeśli wystąpią nudności lub wymioty; przestać jeść pokarmy stałe i wrócić do klarownych płynów. Jeśli dolegliwości się utrzymują, skontaktuj się z lekarzem.
  • Poproś pielęgniarkę lub lekarza o wskazówki dotyczące przyjmowania leków.
  • Nie należy przyjmować aspiryny ani niesteroidowych leków przeciwzapalnych.
  • Pokarmy i płyny będą zmieniać się zgodnie z indywidualną tolerancją organizmu.

Skontaktuj się z nami!

Umów się na wizytę
+48 723 981 819
k.walas@gabinetodwagi.pl