jay-wennington-2065-unsplash-e1561381205285[1]

Wskazówki na jedzenie poza domem, czyli CHLOrek na wakacjach.

Spożywanie posiłków z rodziną i przyjaciółmi jest istotnym elementem funkcjonowania i zmiany nawyków żywieniowych pacjenta bariatrycznego. W trakcie posiłków poza domem CHLOrek powinien pamiętać o dokonywaniu właściwych wyborów, ilości spożywanych posiłków i czasie potrzebnym na jedzenie. Bardzo ważne jest, aby dokładnie żuć pokarmy i ich nie popijać.

Kilka podstawowych zasad pacjenta bariatrycznego na jedzenie poza domem.

  1. Planuj z wyprzedzeniem
    • Zdecyduj, co zamówić, zanim pójdziesz do restauracji. Większość restauracji ma menu dostępne online.
    • Gdy podane zostanie główne danie, zdecyduj, ile zjesz i trzymaj się tego.
    • W trakcie zamawiania poproś o pudełko na wynos, na talerzu zostaw cześć porcji, którą chcesz zjeść, resztę zachowaj na kolejny/inny posiłek.
    • Poproś, aby nie podawano chleba lub innych zakąsek.
  2. Zapoznaj się z menu
    • Pytaj obsługę o sposoby przyrządzania potraw.
    • Panierowanie, smażenie, śmietanka, zapiekanie – oznaczają dodatkowe kalorie i tłuszcz.
    • Zamiast tego wybierz potrawy, które są gotowane, pieczone, gotowane na parze lub duszone bez tłuszczu, ponieważ zazwyczaj mają mniej energii w postaci tłuszczu.
  3. Zapytaj o porcje
    • Restauracje mogą nie być w stanie spełnić każdej prośby, ale większość z nich podejmie rozsądne zmiany lub pomoże w dokonaniu odpowiednich wyborów.
    • Poproś o połowę porcji, podziel się pełnym daniem lub zamów a la carte.
    • Niektóre restauracje pozwalają zamawiać menu dla dzieci.
  4. Zapytaj o składniki i przygotowanie
    • Zapytaj, czy warzywa i mięso są gotowane i podawane z tłuszczami, takimi jak śmietana, masło lub sos.
    • Zawsze wymagaj, aby sosy były pomijane lub podawane na boku; następnie używaj oszczędnie lub wcale.
    • Pieczona, grillowana, gotowana na parze lub gotowana ryba, drób i owoce morza to doskonały wybór.
    • Wiele przystawek jest często zapiekanych z dużą ilością tłuszczu.
    • Poproś o przygotowanie przystawki bez dodatku tłuszczu.
    • Poproś o przygotowanie kurczaka bez skóry.
    • Poproś o sok z cytryny lub beztłuszczowy produkt jako dodatek zamiast sosu.
  5. Poproś o produkty, których nie ma w menu
    • Mleko beztłuszczowe lub niskotłuszczowe jest zazwyczaj dostępne na życzenie.
    • Lekkie zupy na bazie bulionu i świeże owoce są często dostępne, nawet jeśli nie są uwzględnione w menu.
  6. Uwaga na bar sałatkowy
    • Uważaj na sosy sałatkowe, polewy i kremowe sałatki (ziemniaki, makaron i surówka z białej kapusty).
    • Te produkty są bogate w tłuszcze i dodatkowe kalorie.
    • Używaj oszczędnie, jeśli w ogóle.
    • Pamiętaj, aby kontrolować rozmiary porcji.
  7. Unikaj deserów
    • Zawierają zbędne kalorie i mogą powodować „syndrom przejedzenia”.
    • Zamiast tego spróbuj świeżych owoców lub deserów bez dodatku cukru, jeśli są dostępne.
    • Pamiętaj, aby kontrolować wielkość porcji.
  8. Bez napojów alkoholowych
    • Są bogate w kalorie.
    • Mogą podrażniać „nowy” żołądek.
    • Zaburzają metabolizm.
    • Prowadzą do hipoglikemii.
    • Wzmagają apetyt.

Okres wakacyjny może wywołać wiele pokus u osoby po chirurgicznym leczeniu otyłości. Mogą one oderwać CHLOrka od  zdrowych nawyków. Zdarza się jeść więcej niezdrowych pokarmów i ćwiczyć mniej, co często prowadzi do przyrostu masy ciała. Jeśli brzmi to znajomo, nie martw się i nie zniechęcaj się! Warto korzystać ze wskazówek dla pacjentów bariatrycznych, pomogą wytrwać w postanowieniach i utrzymać zasady żywienia po operacji bariatrycznej.

Udostępnij ten post

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *