Spożywanie posiłków z rodziną i przyjaciółmi jest istotnym elementem funkcjonowania i zmiany nawyków żywieniowych pacjenta bariatrycznego. W trakcie posiłków poza domem CHLOrek powinien pamiętać o dokonywaniu właściwych wyborów, ilości spożywanych posiłków i czasie potrzebnym na jedzenie. Bardzo ważne jest, aby dokładnie żuć pokarmy i ich nie popijać.
Kilka podstawowych zasad pacjenta bariatrycznego na jedzenie poza domem.
- Planuj z wyprzedzeniem
- Zdecyduj, co zamówić, zanim pójdziesz do restauracji. Większość restauracji ma menu dostępne online.
- Gdy podane zostanie główne danie, zdecyduj, ile zjesz i trzymaj się tego.
- W trakcie zamawiania poproś o pudełko na wynos, na talerzu zostaw cześć porcji, którą chcesz zjeść, resztę zachowaj na kolejny/inny posiłek.
- Poproś, aby nie podawano chleba lub innych zakąsek.
- Zapoznaj się z menu
- Pytaj obsługę o sposoby przyrządzania potraw.
- Panierowanie, smażenie, śmietanka, zapiekanie – oznaczają dodatkowe kalorie i tłuszcz.
- Zamiast tego wybierz potrawy, które są gotowane, pieczone, gotowane na parze lub duszone bez tłuszczu, ponieważ zazwyczaj mają mniej energii w postaci tłuszczu.
- Zapytaj o porcje
- Restauracje mogą nie być w stanie spełnić każdej prośby, ale większość z nich podejmie rozsądne zmiany lub pomoże w dokonaniu odpowiednich wyborów.
- Poproś o połowę porcji, podziel się pełnym daniem lub zamów a la carte.
- Niektóre restauracje pozwalają zamawiać menu dla dzieci.
- Zapytaj o składniki i przygotowanie
- Zapytaj, czy warzywa i mięso są gotowane i podawane z tłuszczami, takimi jak śmietana, masło lub sos.
- Zawsze wymagaj, aby sosy były pomijane lub podawane na boku; następnie używaj oszczędnie lub wcale.
- Pieczona, grillowana, gotowana na parze lub gotowana ryba, drób i owoce morza to doskonały wybór.
- Wiele przystawek jest często zapiekanych z dużą ilością tłuszczu.
- Poproś o przygotowanie przystawki bez dodatku tłuszczu.
- Poproś o przygotowanie kurczaka bez skóry.
- Poproś o sok z cytryny lub beztłuszczowy produkt jako dodatek zamiast sosu.
- Poproś o produkty, których nie ma w menu
- Mleko beztłuszczowe lub niskotłuszczowe jest zazwyczaj dostępne na życzenie.
- Lekkie zupy na bazie bulionu i świeże owoce są często dostępne, nawet jeśli nie są uwzględnione w menu.
- Uwaga na bar sałatkowy
- Uważaj na sosy sałatkowe, polewy i kremowe sałatki (ziemniaki, makaron i surówka z białej kapusty).
- Te produkty są bogate w tłuszcze i dodatkowe kalorie.
- Używaj oszczędnie, jeśli w ogóle.
- Pamiętaj, aby kontrolować rozmiary porcji.
- Unikaj deserów
- Zawierają zbędne kalorie i mogą powodować „syndrom przejedzenia”.
- Zamiast tego spróbuj świeżych owoców lub deserów bez dodatku cukru, jeśli są dostępne.
- Pamiętaj, aby kontrolować wielkość porcji.
- Bez napojów alkoholowych
- Są bogate w kalorie.
- Mogą podrażniać „nowy” żołądek.
- Zaburzają metabolizm.
- Prowadzą do hipoglikemii.
- Wzmagają apetyt.
Okres wakacyjny może wywołać wiele pokus u osoby po chirurgicznym leczeniu otyłości. Mogą one oderwać CHLOrka od zdrowych nawyków. Zdarza się jeść więcej niezdrowych pokarmów i ćwiczyć mniej, co często prowadzi do przyrostu masy ciała. Jeśli brzmi to znajomo, nie martw się i nie zniechęcaj się! Warto korzystać ze wskazówek dla pacjentów bariatrycznych, pomogą wytrwać w postanowieniach i utrzymać zasady żywienia po operacji bariatrycznej.